ESTETISK TANNBEHANDLING


ESTETISK TANNBEHANDLING

Hver tann og dens defekter er unike og vil kunne trenge forskjellig type behandling. En plagsom defekt på tannen, stygge fyllinger og misfarginger, en tann du vil forandre formen på eller kanskje du har et mellomrom du vil tette. Her kommer vi inn og hjelper deg til et vakrere smil ved å velge de riktige løsningene. Et smil er en viktig del av førsteinntrykket og har mye å si for en persons selvbilde. Vi tar smilet ditt på alvor! 

Behandlingsalternativer kan være: 

  • Hvite fyllinger kommer i alle mulige nyanser og kan som oftest på enkelt vis rette opp i små defekter
  • Bleking kan være et godt valg om hele tannsettet er misfarget og pasienten ønsker et generelt hvitere smil
  • Skallfasetter - Fastmonterte proteser der en del av tannen slipes ned for å gjøre plass til et porselenskall som sementeres på. Porselensmaterialet er slitesterkt og meget estetisk. I noen tilfeller trenger en ikke gjøre noen preparering av tannen før fasettene sementeres fast.Skallfasetter

KRONER OG PROTESER


FAST PROTETIKK

Kroner fungerer som et skall som ligger på utsiden av den synlige delen av en tann. De er slitesterke og estetiske, og kan for eksempel være aktuelle der store gamle fyllinger må byttes eller tenner som har mange mindre fyllinger. De kan også være aktuelle der deler av tannen er mistet, noe som ofte skjer i forbindelse med gamle amalgamfyllinger.

Broer fungerer på samme måte, men her er det også én eller flere tenner som mangler som erstattes ved å bruke nabotenner som bærende pillarer og på den måten forme en bro. En bro kan hvile på pasientens egne tenner, implantater eller en kombinasjon av begge. Hvor mange pillarer en bro vil trenge kommer an på hvor mange tenner som skal erstattes og hvor mye trykk den vil bli utsatt for ved tygging. For eksempel vil en bro i front, som ikke tygges mye med, ikke trenge like mange pillarer som en bro lengre bak i munnen der jekslene ligger.

AVTAGBAR PROTETIKK (eks. helprotese/gebiss, partelle proteser)


Når en pasient mangler mange eller alle tenner i en kjeve kan en avtagbar protese være en god løsning. Protesen erstatter tennene som mangler slik at pasienten kan få et fungerende bitt, både funksjonelt og estetisk. Her brukes kjevekammen og ganen som direkte støtte og stabilisator for protesen, og muskulaturen spiller også en rolle med tanke på retensjon. I de tilfeller der pasienten har tenner kan disse også brukes som feste, støtte og stabilisering.

Tennene fungerer også som støtte for lepper og bløtvev og er viktig med tanke på hvordan ansiktsformen ser ut. Proteser vil derfor også ha en stor innvirkning på dette, spesielt om pasienten mangler mange tenner.

Avtagbar protetikk er en vesentlig rimeligere løsning enn fast protetikk og de to kan kombineres i noen tilfeller.

IMPLANTAT

Implantater er skruer som settes fast i kjevebenet og kan brukes som pillarer for kroner, broer eller helproteser. Ved tap av tenner er dette en god og langvarig erstatning. Typiske implantat er laget av titan og er svært biokompatible. Det vil si at de integrerer seg i kjevebenet uten å skape immunreaksjoner i kroppen. 

Tenner som mistes pga. tannkjøttsykdom får delvis dekning av HELFO-refusjon, både til implantat, bro og avtagbare proteser.